4عوامل جوش چانه و راه درمان آن
مقدمه
جوش چانه یک مشکل پوستی شایع است که بسیاری از افراد بهویژه در دوران نوجوانی و بزرگسالی با ان مواجه میشوند. تولید چربی زیاد در ناحیه چانه، استرس و نوسانات هورمونی از اصلیترین علت جوش چانه هستند. جوش چانه معمولا زمانی به وجود میاید که منافذ اطراف چانه به دلیل تولید زیاد چربی، سلولهای مرده پوست یا الودگیهای روزانه مسدود شوند. مسدود شدن منافذ پوست، محیطی مناسب برای رشد باکتریها ایجاد میکند که منجر به التهاب و ایجاد جوش یا کیست در ناحیه چانه میشود.
علت جوش چانه از چیست؟
همانطور که اشاره شد، جوشهای چانه ممکن است بهدلایلی مختلفی روی پوست ظاهر شوند. اصلیترین دلایل بروز جوش روی چانه از نظر تحقیقات پزشکی عبارتاند از:
• استفاده از محصولات ارایشی و بهداشتی نامناسب
اصلیترین علت جوش چانه در زنان، استفاده از محصولات بهداشتی و ارایشی نامناسب و شیوههای نادرست مراقبت از پوست است. استفاده از محصولات ارایشی کومدوژنیک میتواند منافذ پوست را بیشتر مسدود کرده و مشکلات جوش چانه را تشدید کند. علاوه بر این، شستشوی زیاد یا کم پوست میتواند تعادل طبیعی ان را بر هم زده و بروز جوش را افزایش دهد.
رژیم غذایی و سبک زندگی
علت جوش زیر چانه و فک میتواند رژیم غذایی نامناسب و سبک زندگی نادرست باشد. رژیمهای غذایی با شاخص گلیسمی بالا (غذاهایی که باعث افزایش سریع قند خون میشوند) ممکن است باعث تحریک نوسانات هورمونی شده و این تغییرات هورمونی میتوانند تولید سبوم (چربی پوست) را افزایش داده و در نتیجه موجب انسداد منافذ پوست شوند.
عدم تعادل هورمونها
یکی از اصلیترین دلایل بروز جوشهای چانه، تغییرات هورمونی است. این تغییرات میتوانند در بازههای زمانی مختلف مانند قبل از پریودی، بعد از پریودی و در دوران بارداری، منجر به بروز جوش چانه شوند.
عوامل محیطی و الرژنها
عوامل محیطی و الرژن یکی از مهمترین علل بروز جوشهای چانه هستند. الودگیهای محیطی و الرژنها میتوانند موجب مسدود شدن منافذ پوست و ایجاد جوش در ناحیه چانه شوند. علاوه بر این، تغییرات فصلی نیز یکی از دلایل تشدید جوشهای چانه هستند. یکی دیگر از عوامل موثر در بروز جوشهای چانه، شیو کردن صورت است.
علت جوش چانه در کودکان و نوجوانان چیشت؟
بروز جوش در کودکان نسبت به جوش در بزرگسالان شیوع کمتری دارد؛ اما بهدلایل مختلفی ممکن است مشاهده شوند که عبارتاند از:
تغییرات هورمونی: در نوزادان، هورمونهای مادر که از طریق شیر منتقل میشوند میتوانند باعث جوشهای موقتی در قسمتهای مختلف صورت کودک از جمله چانه شوند. این جوشها معمولا بعد از چند هفته خودبهخود از بین میروند.
شروع بلوغ: تغییرات هورمونی در دختران و پسران نوجوان میتواند باعث بروز جوش شود.
مشکلات بهداشتی یا پوست حساس: این جوشها معمولا بهدلیل تماس پوست صورت کودک با مواد تحریککننده مانند شویندهها یا محصولات بهداشتی نامناسب به وجود می ایند.
الودگی و باکتریها: تماس پوست کودک با الودگیها یا باکتریها میتواند منجر به مسدود شدن منافذ و ایجاد جوش شود.
ناراحتیهای گوارشی یا رژیم غذایی نامناسب: برخی از مشکلات گوارشی یا مصرف غذاهای خاص ممکن است بهطور غیر مستقیم موجب بروز جوش در کودکان بالای ۱۲ سال شوند.
سوابق خانوادگی: ژنتیک نیز میتواند در بروز جوش در کودکان نقش داشته باشد. اگر یکی از والدین یا نزدیکان خانواده سابقه اکنه یا مشکلات پوستی مشابه داشته باشند، احتمال بروز جوش در کودک افزایش مییابد.
استرس: در شرایطی که کودک با استرس مواجه است، ممکن است سطح هورمونهای استرس مانند کورتیزول افزایش یابد. این موضوع میتواند منجر به تولید چربی بیشتر، مسدود شدن منافذ پوست و در نتیجه بروز جوش شود.
توجه داشته باشید که جوشهای کودکان و نوجوانان در ناحیه چانه معمولا موقتی هستند و در اکثر موارد با گذشت زمان یا رسیدن به سنین بالاتر برطرف میشوند. با این حال، اگر جوشها بهطور مزمن ادامه پیدا کردند یا بدتر شدند، توصیه میکنیم به یک متخصص پوست، مو و زیبایی مراجعه کنید
روشهای درمان جوش چانه
نوردرمانی فتودینامیک برای درمان جوش چانه
نوردرمانی فتودینامیک یک روش غیر تهاجمی است و با ترکیب نوردرمانی و یک ماده حساسکننده به نور، جوش چانه را هدف قرار داده و کاهش میدهد. این روش برای جوشهای مقاوم یا شدید بسیار مفید است.
داروهای خوراکی
در موارد شدید ممکن است پزشک برای کنترل جوشهای زیر چانه از انتیبیوتیکهای خوراکی استفاده کند. این داروها با کاهش باکتریها و کنترل تاثیرات هورمونی به بهبود بافت پوست و درمان جوشهای زیر چانه کمک میکنند.
داروهای موضعی برای درمان جوش چانه
استفاده از درمانهای موضعی مانند سرم نیاسینامید (لینک سرم نیاسینامید بالانس ) و بنزويیل پراکسید التهاب را کاهش و در بلند مدت جوش ها را از بین می برند
لایهبرداری شیمیایی
در این روش از محلول شیمیایی برای لایهبرداری سطحی پوست و درمان جوشهای اطراف دهان و چانه استفاده میکنند. این درمان میتواند به کمرنگ شدن جای جوشها و بهبود بافت پوست نیز کمک کند.
تغییر سبک زندگی
تغییر رژیم غذایی، مدیریت استرس و رعایت روتین مناسب مراقبت از پوست میتواند تاثیر قابل توجهی در کنترل جوشهای چانه داشته باشد. همچنین توصیه میکنیم که از ترکاندن جوشها خودداری کنید؛ زیرا باعث تشدید آنها میشود. علاوه بر این، موهای خود را بهطور منظم بشویید و مطمين شوید که موهای چرب با پوست صورت شما تماس نداشته باشند.
جمع بندی
در این مقاله به سوال جوش چانه به چه علت است، پاسخ دادیم. همانطور که اشاره شد، بروز جوش در این ناحیه میتواند به دلایلی مختلفی از جمله عدم تعادل هورمونها، شیوکردن صورت، استرس، استفاده از محصولات آرایشی نامناسب و عوامل محیطی ایجاد شود.
درمان جوش چانه نیازمند صبر و امتحان کردن روشهای مختلف است. روشهای درمانی معمول شامل استفاده از پاککنندهها، لیزردرمانی، داروهای تجویزی و پمادهای موضعی هستند. با این حال، توصیه میکنیم برای تشخیص و درمان دقیقتر به یک متخصص پوست مراجعه کنید.
مراقبت حرفهای از پوست؛ درخشندگی، لطافت و سلامت در یک روتین مناسب!